Kategorie
Aktualności

Ostatni w sezonie spacer ścieżką pszczelarską (we współpracy z Sylvamo)

W ubiegłą niedzielę odbył się ostatni w tym sezonie spacer ścieżką pszczelarską, współtworzoną przez Fort wraz z pomocą firmy Sylvamo.

W ubiegłą niedzielę odbył się ostatni w tym sezonie spacer ścieżką pszczelarską, współtworzoną przez Fort wraz z pomocą firmy Sylvamo.

Czas upłynął naszym gościom na nauce przez zabawę. Dzieci mogły dowiedzieć się więcej o życiu pszczół, produkcji miodu i innych wartościowych rzeczy, których istnienie zawdzięczamy pracowitym pszczołom. Nie zabrakło także przymiarek do być może przyszłej pasji — uczestnicy mogli przymierzyć kombinezon pszczelarski i poczuć się jak profesjonaliści, co zostało udokumentowane przez rodzinnych fotoreporterów.

Dzieciaki, oprócz przygody edukacyjno-ekologicznej, mogły przenieść się także w świat historii i zwiedzić nasz zabytkowy Fort. Wraz z przewodnikiem przeszły przez mury Fortu 52 1/2 S Sidzina, mogąc przechadzać się tam, gdzie niegdyś przebywali austriaccy żołnierze.

Niestety, sezon pszczelarski się kończy, a pszczoły muszą przygotować się do zimowli, dlatego spacer był ostatni w tym sezonie. Zimowla to okres, w którym pszczoły nie opuszczają ula i tworzą kłąb, pozostający cały czas w ruchu. To taki pszczeli sposób na przetrwanie zimy, podczas której nie mogą być aktywne na zewnątrz i zmuszone są polegać na zapasach żywności, które zgromadziły przez cały sezon.

Zachęcamy do obejrzenia fotorelacji ze spotkania.

 

 

 

Obserwuj nas na naszych mediach społecznościowych!

 

 kontakt@fort-sidzina.pl | fort@pelna-zycia.pl

+48 662 441 164

 

Wydarzenie możliwe było do realizacji dzięki współfinansowaniu z Unii Europejskiej, Oś 6 Dziedzictwo regionalne, Działanie 6.1 Rozwój dziedzictwa kulturowego i naturalnego Poddziałanie 6.1.1 Ochrona i opieka nad zabytkami. Tytuł projektu: Rewaloryzacja fortu 52 1/2 S „Skotniki” (Sidzina) poprzez remont i przebudowę dawnego bloku koszarowo-bojowego wraz z otoczeniem i zielenią forteczną. Numer projektu: RPMP.06.01.01-12-0115/16

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *